Lapangan Terbang Antarabangsa Zvartnots terletak berhampiran Zvartnots kira-kira sepuluh kilometer ke barat Yerevan, ibu negara Armenia. Lapangan terbang ini telah dirasmikan pada tahun 1961 dan diubah suai pada tahun 1980. Lapangan terbang ini mempunyai tiga terminal iaitu: Terminal satu, dibina pada tahun 1971 dan ditutup pada tahun 2011, Terminal dua, dengan dua bangunan terdiri daripada bangunan ketibaan dan bangunan berlepas. Setiap operasi sejak 2006 dan 2011. Terminal ketiga ialah terminal VIP. Pada 2014, lapangan terbang Zvartnots mempunyai 2,045,058 penumpang dan 10,409 pergerakan pesawat, meningkat 20.9% dan 19.3% daripada tahun-tahun sebelumnya.
Kebanyakan penerbangan dari Yerevan Zvartnots International Airport adalah ke Larnaca dan ke Athena tetapi terdapat banyak lagi penerbangan ke destinasi lain juga, kebanyakannya melalui Wizz Air. Setiap hari terdapat penerbangan ke destinasi 13 dari Yerevan Zvartnots International Airport. Berikut ialah destinasi paling popular:
Bas, terdapat bas mini dengan nombor N17 dan N18 sedang menuju ke atau dari Yerevan. Atau gunakan kereta api dengan perjalanan jauh lebih kurang 11.5 kilometer, atau tujuh minit dari lapangan terbang. Selain itu terdapat juga perhentian teksi di hadapan terminal lapangan terbang.