Lapangan Terbang Sultan Babullah ialah sebuah lapangan terbang di Ternate, Maluku, Indonesia (TTE). Lapangan terbang itu dinamakan sempena Babullah, yang merupakan Sultan Ternate yang berperang melawan Portugis pada tahun 1570-an.
Apakah destinasi popular dari Sultan Babullah Airport?
Kebanyakan penerbangan dari Sultan Babullah Airport adalah ke Manado dan ke Makassar tetapi terdapat banyak lagi penerbangan ke destinasi lain juga, kebanyakannya melalui Wings Air. Setiap hari terdapat penerbangan ke destinasi 6 dari Sultan Babullah Airport. Berikut ialah destinasi paling popular:
8km utaraTernate - Sultan Babullah Airport terletak kira-kira 8km utara of Ternate
Harga teksi
IDR 60.000Teksi dari Ternate - Sultan Babullah Airport ke pusat Ternate akan berharga sekitar IDR60.000
Jumlah syarikat penerbangan
> 6Lebih 6 syarikat penerbangan berbeza mempunyai penerbangan ke Ternate. Yang popular ialah: Wings Air, Lion Air, Sriwijaya Air
Penilaian untuk Ternate - Sultan Babullah Airport (TTE)
7.8 / 10
Keluar markah sepuluh. Berdasarkan 4 penilaian
Kemudahan7.5
Bersih9
Cekap5.5
Staf8
Nyaman9
Sultan Babullah Airport
Berapakah bilangan landasan dan terminal penumpang yang ada pada Sultan Babullah Airport?
Terminal Lapangan Terbang Ternate adalah kecil, tetapi ia mempunyai bank, ATM, restoran, bar, Lounge VIP, beberapa kedai bebas cukai dan kedai serbaneka.
Dimanakah lokasi Sultan Babullah Airport?
Lapangan Terbang Sultan Babullah terletak kira-kira 8 km di utara pusat bandar Ternate.
Bagaimana untuk pergi dari lapangan terbang ke pusat bandar Ternate dengan pengangkutan awam?
Sebuah ojek (teksi motosikal) berharga kira-kira Rp 20,000, anda boleh menemuinya di luar pintu pagar. Sebagai alternatif berjalan kaki 10 minit ke universiti dari mana bemo yang sangat kerap berharga hanya Rp 2.000 ke terminal bemo.
Berapakah kos teksi dari lapangan terbang ke pusat bandar Ternate?
Teksi dari lapangan terbang berharga sekitar Rp 60,000 untuk perjalanan sejauh 8 km dari Lapangan Terbang Sultan Babullah ke pusat bandar Ternate.
Semua harga yang disebut di sini didapati pada Ogos 2017
Syarikat penerbangan mana yang terbang ke Sultan Babullah Airport?